Koronavirusrokotukset Uudenmaan asukkaille
Tietoa koronarokotuksista -sivulta saat tietoa muun muassa siitä, mitä rokotteita Uudellamaalla käytetään, mitä oireita koronarokote voi aiheuttaa, kenelle rokote ei sovi ja voitko ottaa rokotteen, jos olet sairastanut koronavirustaudin.
Ketä rokotetaan?
Asukkaiden rokotusten järjestämisestä vastaavat hyvinvointialueet. Rokotuksia annetaan kunta- tai hyvinvointialuekohtaisesti eri ikä- ja riskiryhmissä. Ikä, sukupuoli, rokotuskerta ja rokotteen saatavuus voi vaikuttaa annettavan rokotteen valintaan. Koronan sairastaminen ei estä rokottamista, mutta se voi vaikuttaa rokotuksen ajoitukseen tai rokotustarpeeseen. Itsepalvelun kautta on varattavissa vain m-RNA-rokotteisiin aikoja. Muiden valmisteiden rokotuksista sekä aikataulutuksesta löydät lisätietoja oman kunnan /hyvinvointialueen rokotussivuilta tai puhelinpalvelusta.
Yli 6 kuukauden ikäiset voivat hakeutua koronavirusrokotukseen THL:n suosituksen mukaisesti. Rokotteen 1. ja 2 annos annetaan 6–12 viikon välein. 1. ja 2. rokotus ovat kaikilla rokotusten perussarjaa. Vaikeasti immuunipuutteiset tarvitsevat koronarokotusten perussarjaan 3 rokotusta kaikissa ikäryhmissä. Muut rokotukset näiden jälkeen ovat tehosteannoksia. Mikäli et löydä tästä ajanvarausjärjestelmästä omaa kuntaasi tai hyvinvointialuettasi, voi hyvinvointialueellasi olla käytössä eri ajanvarausjärjestelmä. Lasten ajanvaraus on usein järjestetty puhelinajanvarauksen tai esimerkiksi neuvolapalveluiden kautta.
Voit varmistaa oman kuntasi / hyvinvointialueesi verkkosivuilta, onko itsepalveluajanvaraus myös lapsille käytössä ja saako kaikkia rokotteita itsepalveluajanvarauksella.
Huom! Muista ottaa lasten rokotuksissa kaikkien huoltajien allekirjoittama suostumuslomake mukaasi rokotuspisteelle. Avaa suostumuslomake tästä linkistä.
3. rokotus voidaan antaa
- voimakkaasti immuunipuutteisille, kun 2. rokotuksesta on kulunut 2 kuukautta. Tässä ryhmässä 3. rokotus on osa rokotusten perussarjaa (ei tehoste)
- 6 kk-4–vuotiaille, kun 2. rokotuksesta on kulunut 3 kuukautta
- tehosteena yli 18-vuotiaille riskiryhmäläisille, sote-työntekijöille ja yli 60-vuotiaille, kun 2. rokotuksesta on kulunut 3-4 kuukautta (lue lisää riskiryhmistä THL:n sivuilta tästä linkistä)
- tehosteena muille yli 18-vuotiaille, kun 2. rokotuksesta on kulunut 4-6 kuukautta
- tehosteena muille 12-17-vuotiaille, kun 2. rokotuksesta on kulunut 6 kuukautta.
Osalla koronavirustaudin sairastaneista rokotuksen ajoitukseen vaikuttaa myös sairastumisajankohta.
Suurimmassa vakavan taudin riskissä oleville tehosteannokset annetaan myös silloin, kun rokotettava on sairastanut koronan. Rokotus tulisi ottaa, kun yli 3 kuukautta on kulunut sairastumisesta. 3. rokotus voidaan antaa sairastaneelle myös silloin, jos henkilö tarvitsee sen matkustamisen tai muun painavan syyn vuoksi. Lue lisää THL:n verkkosivuilta.
Tehosterokotuksia suositellaan annettavaksi myös samanaikaisesti influenssarokotusten kanssa.
Rokotuspisteellä tarkastetaan henkilön kuuluminen rokotettavaan ryhmään.
- rokote on aina tehosteannos ja se voidaan antaa:
- voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille
- 60 vuotta täyttäneille
- 18 vuotta täyttäneille riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville
- iäkkäiden hoivassa asuville ja iäkkäille, jotka ovat koti- tai omaishoidon piirissä tai joiden terveys ja/tai toimintakyky on vastaavasti heikentynyt siten, etteivät pärjää yksin kotona
Suurimmassa vakavan taudin riskissä oleville tehosteannokset annetaan myös silloin, kun rokotettava on sairastanut koronan. Rokotus tulisi ottaa, kun edellisestä rokotuksesta tai sairaudesta on kulunut vähintään 3 kuukautta.
Lue lisää 4. rokoteannoksesta THL:n verkkosivuilta tästä linkistä.
Tehosterokotuksia suositellaan annettavaksi myös samanaikaisesti influenssarokotusten kanssa.
Rokotuspisteellä tarkastetaan henkilön kuuluminen rokotettavaan ryhmään.
Tehosterokotus voidaan antaa
- voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille
- 65 vuotta täyttäneille
- 18 vuotta täyttäneille riskiryhmiin kuuluville
Rokote voidaan antaa, kun edellisestä rokotuksesta tai sairaudesta on kulunut vähintään 3 kuukautta. Tehosteannoksen kohderyhmien osalta ei enää lasketa rokotusten tai sairauksien määriä. Suurimmassa vakavan taudin riskissä oleville tehosteannokset annetaan myös silloin, kun rokotettava on sairastanut koronan. Tehosteannoksina suositellaan varianttiräätälöityjä rokotteita. Mikäli syystalven aikana saatu viimeisin rokoteannos on ollut varianttirokote, ei uutta varianttirokoteannosta tarvita.
Tehosterokotuksia suositellaan annettavaksi samanaikaisesti influenssarokotusten kanssa.
Rokotuspisteellä tarkastetaan henkilön kuuluminen rokotettavaan ryhmään.
Lue lisää voimakkaasti immuunipuutteisten koronarokotuksista THL:n verkkosivuilta tästä linkistä.
Ajanvarausta varten tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen sekä tiedon rokotuspisteestäsi.
Huoltajan suostumus nuoren koronarokotukselle
Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti.
Jos nuori ei halua tai hän ei kykene itse päättämään rokotuksestaan, koronarokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Lisätietoja löydät oman kuntasi /hyvinvointialueesi koronarokotuksista kertovalta nettisivulta. Ajanvarauksesta löytyy linkki suostumuslomakkeeseen, joka on hyvä täyttää valmiiksi ja ottaa mukaan rokotuspisteelle.
Rokotukset ovat vapaaehtoisia. 12–17-vuotiaille tarjotaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty tai Modernan Spikevax-rokotetta 1. ja 2. annoksissa. Ne ovat mRNA-rokotteita.
Alle 30-vuotiaille miehille käytössä on vain BioNTech-Pfizer-rokote.
6 kk – 11-vuotiaille on käytössä lapsille suunnattuja valmisteita BioNTech-Pfizerilta.
Avaa Huoltajan suostumus nuoren koronarokotukselle -lomake tästä linkistä.
Lue lisää 6 kk – 11-vuotiaiden rokotuksista THL:n verkkosivuilta.
Avaa painoindeksin (BMI) laskuri tästä linkistä.
Oletko sote-ammattilainen?
Jos olet sote-ammattilainen, siirry varaamaan aika sote-ammattilaisena.
Rokotukseen saapuminen

Tule rokotukseen vain terveenä. Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.

Ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus.

Käytä kasvomaskia, huolehdi käsihygieniasta ja noudata kahden metrin turvavälejä.

Varaa 15 minuuttia rokotuksen jälkeiseen seurantaan.
Kaipaatko lisätietoa rokottamisesta tai rokotteesta?
Jos sinulla on kysyttävää rokotteesta tai rokotustoimenpiteestä, ole yhteydessä oman hyvinvointialueesi rokotusyksikköön. Katso yhteystiedot oman kuntasi / hyvinvointialueesi koronarokotussivuilta.
Lisätietoa rokotuksista löydät myös Tietoa koronarokotuksista -sivulta.
Ajanvarauksen peruutus ja siirto, 1., 2., 3., 4. ja tehosterokotuksen varaaminen
Saat varaamistasi ajoista vahvistuksen sähköpostitse tai tekstiviestillä. Vahvistusviesti sisältää myös ohjeet ajanvarauksen muuttamiseen. Vahvistusviestissä on tarvittava linkki, varausavain ja pin-koodi. Voit perua ajanvarauksesi tästä linkistä.
1. rokotus:
Voit perua tai siirtää 1. rokotusajan varausavaimen ja pin-koodin avulla. Peruuttaessa 1. rokotusajan peruuntuu aika myös 2. rokotukseen. Tällöin tee molemmat varaukset uudelleen.
2. rokotus:
Voit perua tai siirtää myös 2. rokotusajan varausavaimen ja pin-koodin avulla. Voit siirtää ajan aikaisintaan 6 viikon päähän ja enintään 12 viikon ja 5 päivän päähän 1. rokotuksesta.
Jos olet saanut 1. rokoteannoksen, mutta et ole varannut 2. rokotusaikaa, voit ajanvarausjärjestelmässä varata ajan 2. rokotukseen aikavälille, joka on 6-12 viikkoa 1. rokotuksen jälkeen. 2. rokotus on mahdollista varata itsepalvelun kautta 1. rokotukseen linkitettynä (1. ja 2. rokotus) tai irrallisena, mikäli 1. rokotusta ei ole varattu itsepalvelusta.
2. rokotuksen siirto tai varaus on mahdollista tehdä myös eri rokotuspisteelle kuin missä olet saanut ensimmäisen rokotteen. Kun varaat samalla kertaa 1. ja 2. rokotuksen, ohjautuu ajanvaraus automaattisesti samalle rokotteelle.
Jos varaat 2. rokotuksen irrallisena, voit hyväksyä rokotusajan myös eri mRNA-rokotevalmisteelle. Voit myös varata ajan mRNA-rokotukseen, jos olet saanut 1. annoksena AstraZenecan tai muun valmistajan rokotteen.
Jos hyväksyt kumman tahansa rokotevalmisteen, ohjautuu varattu aika kaikille tarjolla oleville mRNA-rokotteelle. Alle 30-vuotias mies saa vain BionTech-Pfizerin rokotteen. 5-11-vuotiaille on käytössä lapsille suunnattu mRNA-rokote BionTech-Pfizerilta.
Jos et löydä sinulle sopivaa aikaa, voit myöhemmin palata ajanvarausjärjestelmään tarkistamaan, löytyykö vapaita aikoja.
3., 4. ja tehosterokotus:
Rokotuspisteessä tarkastetaan henkilön kuuluminen ryhmään, jolle annetaan koronarokoteannos tehosteena. Katso ryhmät tarkemmin sivun yläreunasta.
Voit perua tai siirtää rokotusajan varausavaimen ja pin-koodin avulla sallitun rokotusaikavälin mukaisesti. Jos sinulla on kysyttävää omaan rokotukseesi liittyen, ole yhteydessä valitsemaasi rokotuspisteeseen tai kuntasi koronarokotusneuvontaan.
Rokotusaika voi olla mahdollista varata samalle mRNA-rokotteelle kuin edellinen rokotus, mutta myös eri valmistajan mRNA-rokotus on mahdollinen, mikäli toisen valmistajan rokotetta on tarjolla.
Ongelmia palvelun käyttämisessä?
Voit ottaa yhteyttä ajanvarauksen palautelomakkeella. Huom! Palaute käsitellään HUS Tietohallinnossa. Ole yhteydessä hyvinvointialueeseesi rokottamiseen ja rokotuksien järjestämiseen liittyvissä kysymyksissä ja palautteissa.
Tiedot palveluun tulevat väestötietojärjestelmästä. Varaa aika puhelimitse, jos sinulla on turvakielto, tai kotikuntasi on muu kuin Uudenmaan kunta ja olet siirtänyt terveydenhuollon asiointisi Uudenmaan alueen kuntaan. Näissä tapauksissa tietosi eivät siirry palveluumme.