Koronavirusrokotukset Uudenmaan asukkaille

Koronavirusrokotukset toteutetaan vaiheittain. Tietoa koronarokotuksista -sivulta  saat tietoa muun muassa siitä, mitä rokotteita Uudellamaalla käytetään, mitä oireita koronarokote voi aiheuttaa, kenelle rokote ei sovi ja voitko ottaa rokotteen, jos olet sairastanut koronavirustaudin.  

Ketä rokotetaan?

Asukkaiden rokotusten järjestämisestä vastaavat kunnat. Kunnissa noudatetaan rokotusjärjestystä, joka perustuu THL:n tekemään esitykseen.

 • Elinsiirto tai kantasolusiirto
 • Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
 • Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 • Vaikea krooninen munuaissairaus
 • Vaikea krooninen keuhkosairaus
 • Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 • Downin oireyhtymä (aikuiset)

Lue lisää riskiryhmistä THL:n sivuilta.

 • Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
 • Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
 • Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
 • Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
 • Vaikea krooninen maksasairaus
 • Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
 • Uniapnea
 • Psykoosisairaus
 • Sairaalloinen lihavuus yli 16-vuotiailla (BMI 40 tai yli) ja vaikea lihavuus alle 16-vuotiailla (ISO-BMI 35 tai yli).

Lue lisää riskiryhmistä THL:n sivuilta.

Riskiryhmien lisäksi kunnissa rokotetaan asukkaita ikäjärjestyksessä. 

Asuinkuntasi verkkosivuilta saat lisätietoa rokotusvuorossa olevista ryhmistä. 


Katso tästä koronarokotuksen saaneet alueittain ja ikäryhmittäin.

Ajanvarausta varten tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen sekä tiedon rokotuspisteestäsi.

Huoltajan suostumus nuoren koronarokotukselle

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti.

Jos nuori ei halua tai hän ei kykene itse päättämään rokotuksestaan, koronarokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus.

Rokotukset ovat vapaaehtoisia. 12–17-vuotiaille tarjotaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty tai Modernan Spikevax-rokotetta. Ne ovat tällä hetkellä ainoat Suomessa käytössä olevat koronarokotteet, joilla on ehdolliset myyntiluvat 12 vuotta täyttäneille. Ne ovat mRNA-rokotteita.


Oletko sote-ammattilainen?

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten rokotukset jatkuvat ikäihmisten rokotusten rinnalla. Jos olet sote-ammattilainen, siirry varaamaan aika sote-ammattilaisena.

Rokotukseen saapuminen

tule_terveena

Tule rokotukseen vain terveenä. Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.

henkilokortti

Ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus.

kasvomaski

Käytä kasvomaskia, huolehdi käsihygieniasta ja noudata kahden metrin turvavälejä.

kello

Varaa 15 minuuttia rokotuksen jälkeiseen seurantaan.

Kaipaatko lisätietoa rokottamisesta tai rokotteesta?

Jos sinulla on kysyttävää rokotteesta tai rokotustoimenpiteestä, ole yhteydessä oman asuinkuntasi terveydenhuollon yksikköön. Katso yhteystiedot oman kuntasi koronarokotusverkkosivuilta.

Lisätietoa rokotuksista löydät myös Tietoa koronarokotuksista -sivulta.

Ajanvarauksen peruutus ja siirto, toisen rokotuksen varaaminen

Saat varaamistasi ajoista vahvistuksen sähköpostitse tai tekstiviestillä. Vahvistusviesti sisältää myös ohjeet ajanvarauksen muuttamiseen. Vahvistusviestissä on tarvittava linkki, varausavain ja pin-koodi. 

Ensimmäinen rokotus:

Jos haluat muuttaa ensimmäisen rokotuksen ajankohtaa, peru sinulle varattu ensimmäinen rokotusaika. Tällöin peruuntuu myös ajanvaraus toiseen eli tehosterokotukseen. Tee molemmat varaukset uudelleen.

Toinen rokotus:

Voit perua tai siirtää myös tehosterokotusajanvarauksen varausavaimen ja pin-koodin avulla. Ajanvarausjärjestelmässä voit siirtää tehosterokotuksen varauksen aikaisintaan 6 viikon päähän ja enintään 12 viikon ja 5 päivän päähän ensimmäisestä rokotuksesta.

Jos olet saanut ensimmäisen rokoteannoksen, mutta et ole varannut tehosteaikaa, voit ajanvarausjärjestelmässä varata ajan tehosterokotukseen aikavälille, joka on aikaisintaan 6 viikkoa tai viimeistään 12 viikkoa ja 5 päivää ensimmäisen rokotuksen jälkeen. Ensimmäisen rokotuksen jälkeinen tehoste on suositeltavaa ottaa 12 viikon aikavälillä.

Tehosterokotuksen siirto tai varaus on mahdollista tehdä myös kunnan eri rokotuspisteelle kuin missä olet saanut ensimmäisen rokotteen. Ajanvarausjärjestelmä tarjoaa vapaita aikoja niille rokotuspisteille, joissa on tarjolla sitä rokotetyyppiä, jota sait ensimmäisenä rokotteena.

Jos et löydä sinulle sopivaa aikaa, voit myöhemmin palata ajanvarausjärjestelmään tarkistamaan, löytyykö vapaita aikoja tai olla puhelimitse yhteydessä oman kuntasi puhelinpalveluun. Olethan kuntien puhelinpalveluun yhteydessä harkiten, koska puhelinpalvelu saattaa olla ruuhkautunut.

Useissa kunnissa on mahdollista ottaa rokote myös ilman ajanvarausta. Löydät oman kuntasi koronarokotussivuilta tietoa näistä rokotuspisteistä ja -ajoista.

Ongelmia palvelun käyttämisessä?

Voit ottaa yhteyttä ajanvarauksen palautelomakkeella. Huom! Palaute käsitellään HUS Tietohallinnossa. Ole yhteydessä omaan asuinkuntaasi rokottamiseen ja rokotuksien järjestämiseen liittyvissä kysymyksissä ja palautteissa.

Tiedot palveluun tulevat väestötietojärjestelmästä. Varaa aika puhelimitse, jos sinulla on turvakielto, tai kotikuntasi on muu kuin Uudenmaan kunta ja olet siirtänyt terveydenhuollon asiointisi Uudenmaan alueen kuntaan. Näissä tapauksissa tietosi eivät siirry palveluumme.