Koronavirusrokotukset Uudenmaan asukkaille

Tietoa koronarokotuksista -sivulta  saat tietoa muun muassa siitä, mitä rokotteita Uudellamaalla käytetään, mitä oireita koronarokote voi aiheuttaa, kenelle rokote ei sovi ja voitko ottaa rokotteen, jos olet sairastanut koronavirustaudin.  

Ketä rokotetaan?

Asukkaiden rokotusten järjestämisestä vastaavat kunnat.

Kaikki yli 12-vuotiaat voivat hakeutua koronavirusrokotukseen. Rokotteen 1. ja annos annetaan 6–12 viikon välein.   

3. rokoteannos voidaan antaa

  • voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille 2 kuukauden jälkeen toisesta rokotteesta
  • yli 12 vuotta täyttäneille tytöille ja naisille sekä 30 vuotta täyttäneille miehille, jotka ovat saaneet toisen rokotteensa lyhyellä, alle 6 viikon annosvälillä ja yli 6 kuukautta aiemmin
  • 60 vuotta täyttäneille
  • laitoksissa ja hoivakodeissa asuville yli 12-vuotiaille
  • vakavalle koronavirustaudille altistaville riskiryhmille 1 ja 2 (lue lisää riskiryhmistä THL:n sivuilta tästä linkistä).

3. rokoteannosta ei suositella alle 30-vuotiaille miehille, jotka eivät kuulu yllä kuvattuihin riskiryhmiin.

Rokotuspisteellä tarkastetaan henkilön kuuluminen siihen ryhmään, jolle parhaillaan annetaan 3. koronarokoteannos.

Lisätietoja THL:n sivuilta tästä linkistä.

 Katso tästä koronarokotuksen saaneet alueittain ja ikäryhmittäin.

Ajanvarausta varten tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen sekä tiedon rokotuspisteestäsi.

Huoltajan suostumus nuoren koronarokotukselle

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti.

Jos nuori ei halua tai hän ei kykene itse päättämään rokotuksestaan, koronarokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Lisätietoja kunnan käytännöistä löydät oman kuntasi koronarokotuksista kertovalta nettisivulta.  

Rokotukset ovat vapaaehtoisia. 12–17-vuotiaille tarjotaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty tai Modernan Spikevax-rokotetta. Ne ovat tällä hetkellä ainoat Suomessa käytössä olevat koronarokotteet, joilla on ehdolliset myyntiluvat 12 vuotta täyttäneille. Ne ovat mRNA-rokotteita.


Oletko sote-ammattilainen?

Jos olet sote-ammattilainen, siirry varaamaan aika sote-ammattilaisena.

Rokotukseen saapuminen

tule_terveena

Tule rokotukseen vain terveenä. Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.

henkilokortti

Ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus.

kasvomaski

Käytä kasvomaskia, huolehdi käsihygieniasta ja noudata kahden metrin turvavälejä.

kello

Varaa 15 minuuttia rokotuksen jälkeiseen seurantaan.

Kaipaatko lisätietoa rokottamisesta tai rokotteesta?

Jos sinulla on kysyttävää rokotteesta tai rokotustoimenpiteestä, ole yhteydessä oman asuinkuntasi terveydenhuollon yksikköön. Katso yhteystiedot oman kuntasi koronarokotusverkkosivuilta.

Lisätietoa rokotuksista löydät myös Tietoa koronarokotuksista -sivulta.

Ajanvarauksen peruutus ja siirto, 2. ja 3. rokotuksen varaaminen

Saat varaamistasi ajoista vahvistuksen sähköpostitse tai tekstiviestillä. Vahvistusviesti sisältää myös ohjeet ajanvarauksen muuttamiseen. Vahvistusviestissä on tarvittava linkki, varausavain ja pin-koodi. 

1. rokotus:

Jos haluat muuttaa 1. rokotuksen ajankohtaa, peru sinulle varattu ensimmäinen rokotusaika. Tällöin peruuntuu myös ajanvaraus toiseen eli tehosterokotukseen. Tee molemmat varaukset uudelleen.

2. rokotus eli tehosterokotus:

Voit perua tai siirtää myös tehosterokotusajanvarauksen varausavaimen ja pin-koodin avulla. Ajanvarausjärjestelmässä voit siirtää tehosterokotuksen varauksen aikaisintaan 6 viikon päähän ja enintään 12 viikon ja 5 päivän päähän ensimmäisestä rokotuksesta.

Jos olet saanut 1. rokoteannoksen, mutta et ole varannut tehosteaikaa, voit ajanvarausjärjestelmässä varata ajan tehosterokotukseen aikavälille, joka on 6-12 viikkoa 1. rokotuksen jälkeen. 1. rokotuksen jälkeinen tehoste on suositeltavaa ottaa 12 viikon aikavälillä. 2. rokotus on mahdollista varata itsepalvelun kautta ensirokotukseen linkitettynä (1. ja 2. rokotus) tai irrallisena, mikäli 1. rokotusta ei ole varattu itsepalvelusta.

Tehosterokotuksen siirto tai varaus on mahdollista tehdä myös kunnan eri rokotuspisteelle kuin missä olet saanut ensimmäisen rokotteen. Mikäli samaa rokotetta on kunnassasi tarjolla, suosittelemme, että varaat ajan siten, että saat toisen annoksen samaa rokotetta. Kun varaat samalla kertaa ensimmäisen ja toisen rokotuksen, ohjautuu ajanvaraus automaattisesti samalle rokotteelle.

Jos varaat 2. rokotuksen irrallisena, voit hyväksyä rokotusajan myös eri mRNA-rokotevalmisteelle. Voit myös varata ajan mRNA-rokotukseen, jos olet saanut ensimmäisenä annoksena AstraZenecan tai muun valmistajan rokotteen.

Jos hyväksyt eri rokotevalmisteen toista annosta varten, mutta rokotuspisteessä ei ole eri valmistetta tarjolla, ohjautuu varattu aika tarjolla olevalle mRNA-rokotteelle.

Jos et löydä sinulle sopivaa aikaa, voit myöhemmin palata ajanvarausjärjestelmään tarkistamaan, löytyykö vapaita aikoja tai olla puhelimitse yhteydessä oman kuntasi puhelinpalveluun. Olethan kuntien puhelinpalveluun yhteydessä harkiten, koska puhelinpalvelu saattaa olla ruuhkautunut.

Useissa kunnissa on mahdollista ottaa rokote myös ilman ajanvarausta. Löydät oman kuntasi koronarokotussivuilta tietoa näistä rokotuspisteistä ja -ajoista.

3. rokotus:

Rokotuspisteessä tarkastetaan henkilön kuuluminen ryhmään, jolle annetaan 3. koronarokoteannos. Älä varaa aikaa, jos et kuulu THL:n suosituksen ja kuntasi ohjeistamiin ryhmiin. Katso tarkemmin sivun yläreunasta.

Voit perua tai siirtää myös 3. koronarokoteannoksen ajanvarauksen varausavaimen ja pin-koodin avulla. Jos olet voimakkaasti immuunipuutteinen, voit ajanvarausjärjestelmässä siirtää 3. annoksen varauksen aikaisintaan 2 kuukauden päähän 2. rokotuksesta. Jos olet saanut ensimmäiset rokoteannokset lyhyellä aikavälillä, voit siirtää 3. annoksen varauksen aikaisintaan 6 kuukauden päähän toisesta rokotuksesta. 3. rokotus ohjataan samalle mRNA-rokotteelle kuin 2. rokotus, mikäli kunnassasi on tarjolla samaa rokotetta. Myös eri valmistajan mRNA-rokotus on mahdollista valita, mikäli toisen valmistajan rokotetta on tarjolla.

Ongelmia palvelun käyttämisessä?

Voit ottaa yhteyttä ajanvarauksen palautelomakkeella. Huom! Palaute käsitellään HUS Tietohallinnossa. Ole yhteydessä omaan asuinkuntaasi rokottamiseen ja rokotuksien järjestämiseen liittyvissä kysymyksissä ja palautteissa.

Tiedot palveluun tulevat väestötietojärjestelmästä. Varaa aika puhelimitse, jos sinulla on turvakielto, tai kotikuntasi on muu kuin Uudenmaan kunta ja olet siirtänyt terveydenhuollon asiointisi Uudenmaan alueen kuntaan. Näissä tapauksissa tietosi eivät siirry palveluumme.