Koronavirusrokotukset Uudenmaan asukkaille

Tietoa koronarokotuksista -sivulta  saat tietoa muun muassa siitä, mitä rokotteita Uudellamaalla käytetään, mitä oireita koronarokote voi aiheuttaa, kenelle rokote ei sovi ja voitko ottaa rokotteen, jos olet sairastanut koronavirustaudin.  

Ketä rokotetaan?

Asukkaiden rokotusten järjestämisestä vastaavat kunnat. 1.-4. rokotuksia annetaan kuntakohtaisesti eri ikä- ja riskiryhmissä. Ikä, sukupuoli, rokotuskerta ja rokotteen saatavuus voi vaikuttaa annettavan rokotteen valintaan.

Kaikki yli 5-vuotiaat voivat hakeutua koronavirusrokotukseen. Rokotteen 1. ja 2 annos annetaan 6–12 viikon välein.

Voit varmistaa oman kuntasi verkkosivuilta, onko itsepalveluajanvaraus myös lapsille käytössä kunnassasi ja saako kaikkia rokotteita itsepalveluajanvarauksella. Voimassa oleva kuntakohtainen lasten itsepalveluajanvaraus näkyy myös ennen tunnistautumista. Janssenin ja Novavaxin rokotteeseen aika varataan puhelinpalvelusta.  

Huom! Muista ottaa lasten rokotuksissa kaikkien huoltajien allekirjoittama suostumuslomake mukaasi rokotuspisteelle. Avaa suostumuslomake tästä linkistä.

3. rokotus voidaan antaa

  • voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille, kun 2. rokotuksesta on kulunut 2 kuukautta
  • yli 18-vuotiaille riskiryhmäläisille, sote-työntekijöille ja yli 60-vuotiaille, kun 2. rokotuksesta on kulunut 3-4 kuukautta (lue lisää riskiryhmistä THL:n sivuilta tästä linkistä)
  • muille yli 18-vuotiaille, kun 2. rokotuksesta on kulunut 4-6 kuukautta
  • 12-17-vuotiaille, kun 2. rokotuksesta on kulunut 6 kuukautta. 

Koronavirustaudin sairastaneilla rokotuksen ajoitukseen vaikuttaa myös sairastumisajankohta. Suosituksena on antaa 3. rokotus erityisesti vaikeasti immuunipuutteisille, mikäli henkilö on sairastanut koronan.

3. rokotus voidaan antaa sairastaneelle myös silloin, jos henkilö tarvitsee sen matkustamisen tai muun painavan syyn vuoksi.  Lue lisää THL:n verkkosivuilta.

Kunnat aikatauluttavat rokotuksia hieman eri tahtiin. Tarkista oman kuntasi rokotussivuilta rokotusryhmien ja –vuorojen tilanne.

Rokotuspisteellä tarkastetaan henkilön kuuluminen rokotettavaan ryhmään.

Lisätietoja THL:n sivuilta tästä linkistä.

Voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille  suositellaan 4. rokotusta. Samoin 4. rokotusta suositellaan yli 80-vuotiaille, iäkkäiden hoivassa asuville ja iäkkäille, jotka ovat koti- tai omaishoidon piirissä tai joiden terveys ja/tai toimintakyky on vastaavasti heikentynyt siten, etteivät pärjää yksin kotona. Rokote voidaan antaa, kun 3. rokotuksesta on kulunut 3 kuukautta. Koronan sairastaminen voi vastata yhtä rokotusannosta. 

Itsepalveluajanvarauksen kautta 4. rokotukseen ajan voi varata vain rokotusvuoroon kuuluva 12 vuotta täyttänyt voimakkaasti immuunipuutteinen, 80-vuotta täyttänyt ja 65 vuotta täyttänyt henkilö yllä esitetyn terveyden ja toimintakyvyn tukitarpeiden kriteerin täyttyessä. Alle 65-vuotiaalle rokotusajan arvio voidaan tehdä samojen kriteerien täyttyessä kotikunnan ohjaamalla tavalla esimerkiksi pop-up- rokotuspisteellä tai puhelinajanvarauksella. 

Lue lisää 4. rokoteannoksesta THL:n verkkosivuilta tästä linkistä. Katso tästä koronarokotuksen saaneet alueittain ja ikäryhmittäin.

Ajanvarausta varten tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen sekä tiedon rokotuspisteestäsi.

Huoltajan suostumus nuoren koronarokotukselle

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti.

Jos nuori ei halua tai hän ei kykene itse päättämään rokotuksestaan, koronarokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Lisätietoja kunnan käytännöistä löydät oman kuntasi koronarokotuksista kertovalta nettisivulta. Ajanvarauksesta löytyy linkki suostumuslomakkeeseen, joka on hyvä täyttää valmiiksi ja ottaa mukaan rokotuspisteelle.

Rokotukset ovat vapaaehtoisia. 12–17-vuotiaille tarjotaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty tai Modernan Spikevax-rokotetta 1. ja 2. annoksissa. Ne ovat mRNA-rokotteita. 12-17-vuotiaiden 3. annoksiin käytetään nyt vain BioNTech-Pfizer-rokotetta. 

Alle 30-vuotiaille miehille käytössä on vain BioNTech-Pfizer-rokote. 

5-11-vuotiaille on käytössä lapsille suunnattu valmiste BioNTech-Pfizerilta.

Avaa Huoltajan suostumus nuoren koronarokotukselle -lomake tästä linkistä.

Lue lisää 5-11-vuotiaiden rokotuksista THL:n verkkosivuilta.

Avaa painoindeksin (BMI) laskuri tästä linkistä.


Oletko sote-ammattilainen?

Jos olet sote-ammattilainen, siirry varaamaan aika sote-ammattilaisena.

Mikäli mRNA-rokote ei sovi sinulle, kannattaa soittaa kuntasi tai työnantajasi ohjaamaan koronarokotuspalveluun ja selvittää Novavaxin rokotteen rokotuspiste. 

Rokotukseen saapuminen

tule_terveena

Tule rokotukseen vain terveenä. Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.

henkilokortti

Ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus.

kasvomaski

Käytä kasvomaskia, huolehdi käsihygieniasta ja noudata kahden metrin turvavälejä.

kello

Varaa 15 minuuttia rokotuksen jälkeiseen seurantaan.

Kaipaatko lisätietoa rokottamisesta tai rokotteesta?

Jos sinulla on kysyttävää rokotteesta tai rokotustoimenpiteestä, ole yhteydessä oman asuinkuntasi terveydenhuollon yksikköön. Katso yhteystiedot oman kuntasi koronarokotusverkkosivuilta.

Lisätietoa rokotuksista löydät myös Tietoa koronarokotuksista -sivulta.

Ajanvarauksen peruutus ja siirto, 2., 3. ja 4. rokotuksen varaaminen

Saat varaamistasi ajoista vahvistuksen sähköpostitse tai tekstiviestillä. Vahvistusviesti sisältää myös ohjeet ajanvarauksen muuttamiseen. Vahvistusviestissä on tarvittava linkki, varausavain ja pin-koodi.  Voit perua ajanvarauksesi tästä linkistä.

1. rokotus:

Voit perua tai siirtää 1. rokotusajan varausavaimen ja pin-koodin avulla. Peruuttaessa 1. rokotusajan peruuntuu aika myös 2. rokotukseen. Tällöin tee molemmat varaukset uudelleen.

2. rokotus:

Voit perua tai siirtää myös 2. rokotusajan varausavaimen ja pin-koodin avulla. Voit siirtää ajan aikaisintaan 6 viikon päähän ja enintään 12 viikon ja 5 päivän päähän 1. rokotuksesta.

Jos olet saanut 1. rokoteannoksen, mutta et ole varannut 2. rokotusaikaa, voit ajanvarausjärjestelmässä varata ajan 2. rokotukseen aikavälille, joka on 6-12 viikkoa 1. rokotuksen jälkeen. 2. rokotus on mahdollista varata itsepalvelun kautta 1. rokotukseen linkitettynä (1. ja 2. rokotus) tai irrallisena, mikäli 1. rokotusta ei ole varattu itsepalvelusta.

2. rokotuksen siirto tai varaus on mahdollista tehdä myös kunnan eri rokotuspisteelle kuin missä olet saanut ensimmäisen rokotteen. Kun varaat samalla kertaa 1. ja 2. rokotuksen, ohjautuu ajanvaraus automaattisesti samalle rokotteelle.

Jos varaat 2. rokotuksen irrallisena, voit hyväksyä rokotusajan myös eri mRNA-rokotevalmisteelle. Voit myös varata ajan mRNA-rokotukseen, jos olet saanut 1. annoksena AstraZenecan tai muun valmistajan rokotteen.

Jos hyväksyt kumman tahansa rokotevalmisteen, ohjautuu varattu aika kaikille tarjolla oleville mRNA-rokotteelle. Alle 30-vuotias mies saa vain BionTech-Pfizerin rokotteen. 5-11-vuotiaille on käytössä lapsille suunnattu mRNA-rokote BionTech-Pfizerilta.

Jos et löydä sinulle sopivaa aikaa, voit myöhemmin palata ajanvarausjärjestelmään tarkistamaan, löytyykö vapaita aikoja. Olethan kuntien puhelinpalveluun yhteydessä harkiten, koska puhelinpalvelu saattaa olla ruuhkautunut.

Useissa kunnissa on mahdollista ottaa rokote myös ilman ajanvarausta. Löydät oman kuntasi koronarokotussivuilta tietoa näistä rokotuspisteistä ja -ajoista.

3. ja 4. rokotus:

Rokotuspisteessä tarkastetaan henkilön kuuluminen ryhmään, jolle annetaan 3. ja 4. koronarokoteannos. Älä varaa aikaa, jos et kuulu THL:n suosituksen ja kuntasi ohjeistamiin ryhmiin. Katso tarkemmin sivun yläreunasta.

Voit perua ajan tai siirtää rokotusajan varausavaimen ja pin-koodin avulla.

Rokotusaika on mahdollista varata samalle mRNA-rokotteelle kuin 2. rokotus, mutta myös eri valmistajan mRNA-rokotus on mahdollista valita, mikäli toisen valmistajan rokotetta on tarjolla.

Seuraa muutoksia kuntasi rokotussivuilta

Ongelmia palvelun käyttämisessä?

Voit ottaa yhteyttä ajanvarauksen palautelomakkeella. Huom! Palaute käsitellään HUS Tietohallinnossa. Ole yhteydessä omaan asuinkuntaasi rokottamiseen ja rokotuksien järjestämiseen liittyvissä kysymyksissä ja palautteissa.

Tiedot palveluun tulevat väestötietojärjestelmästä. Varaa aika puhelimitse, jos sinulla on turvakielto, tai kotikuntasi on muu kuin Uudenmaan kunta ja olet siirtänyt terveydenhuollon asiointisi Uudenmaan alueen kuntaan. Näissä tapauksissa tietosi eivät siirry palveluumme.