Tietoa koronarokotuksista

Uudellamaalla on käytössä BioNTech-Pfizerin rokote kauppanimeltään Comirnaty, Modernan rokote kauppanimeltään Covid-19 Vaccine Moderna sekä AstraZenecan rokote kauppanimeltään COVID-19 Vaccine AstraZeneca.

BioNTech-Pfizerin ja Modernan rokotteet ovat uudentyyppisiä mRNA-rokotteita. Lisätietoa mRNA-rokotteista löytyy THL:n sivulta.

AstraZenecan rokote on adenovirusvektorirokote. Lisätietoa adenovirusvektorirokotteista löytyy THL:n sivuilta.

  • BioNTech-Pfizerin rokotetta käytetään yli 16-vuotiailla.
  • Modernan rokotetta käytetään yli 18-vuotiailla.
  • AstraZenecan rokotetta käytetään varovaisuusperiaatteen mukaan tällä hetkellä tänä vuonna 65 vuotta täyttävien ja sitä vanhempien rokotuksiin.

Huom! Jos sinulla on aikaisemmin todettu aivolaskimotukos (sinustromboosi) tai hepariinihoidon aiheuttama tai siihen liittyvä verihiutaleiden vähyys (HIT), AstraZenecan rokote ei sovellu sinulle. Saat muun rokotteen. Tee ajanvaraus puhelimitse ja mainitse aikaisemmasta sairaudestasi /reaktiosta sekä ajanvaruksessa että rokotuspisteessä.

Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoveritulppa tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este rokottamiselle.

Saat tarkempaa tietoa käytettävissä olevista rokotteista omasta kunnastasi.

Odotettavissa on, että rokotevalikoima laajenee jatkossa.

Koronavirusrokotteiden perusrokotussarjaan kuuluu kaksi rokotusta, joista jälkimmäinen annetaan 12 viikon kuluttua ensimmäisestä. Jos tehosterokotteen antaminen viivästyy jostain syystä, tulee toinen annos antaa mahdollisimman pian. 

Koronavirusrokote tarjoaa suojaa koronavirustautia ja erityisesti sen vakavia muotoja vastaan.

BioNTech-Pfizerin ja Modernan rokotteiden osalta ei vielä ei tiedetä varmasti, estävätkö rokotteet viruksen tarttumista henkilöstä toiseen. Alustavien tutkimusten mukaan AstraZeneran rokote vähentää tartuntoja.

Rokotuksen jälkeen on edelleen tärkeää pitää turvaväliä, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta, käyttää kasvomaskia, hakeutua oireiden ilmaantuessa testiin sekä noudattaa myös muita ohjeita koronaviruksen torjumiseksi. Katso ohjeita THL:n sivuilta.

Vielä ei myöskään ole tiedossa koronarokotteiden tarjoaman immuniteetin kesto ja mahdollisten tehosterokotusten tarpeellisuus.

Kaikilla rokotteilla voi olla haittavaikutuksia. Valtaosa rokotteiden haittareaktioista tulee ilmi kuuden viikon kuluessa rokottamisesta.

Tavanomaisimmin rokotuksen jälkeen ilmenee paikallisia oireita pistoskohdassa, kuten kipua, punoitusta, kuumotusta ja turvotusta. Hyvin tavallisia ovat myös ohimenevät yleisoireet, kuten väsymys, päänsärky, lihas- ja nivelkipu, vilunväristykset, pahoinvointi ja kuumereaktiot.

Paikallis- ja yleisoireet alkavat yleensä parin vuorokauden sisällä rokottamisesta. Ne menevät ohi muutamissa tunneissa tai vuorokausissa. Niitä voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeellä. Paikallis- ja yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.

Muut haittavaikutukset, kuten vakavat allergiset reaktiot, ovat olleet hyvin harvinaisia.

Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja Saksassa on ilmoitettu alle 65-vuotiailla AstraZenecan rokotuksen jälkeen jonkin verran tavallista enemmän hyvin harvinaisia aivolaskimotukoksia ja niin kutsuttuja yleistyneitä suonensisäisiä hyytymisiä. Niiden mahdollista syy-yhteyttä AstraZenecan koronarokotteeseen selvitetään parhaillaan, ja sillä välin alle 65-vuotiaiden rokotukset toteutetaan muilla rokotteilla.

AstraZenecan koronarokotteen saaneita kehotetaan tarkkailemaan poikkeavan voimakkaita oireita, jotka voivat alkaa vasta yli kolmen vuorokauden kuluttua rokottamisesta (yleensä 5-14 vuorokauden kuluttua). Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos saa voimakkaan, selvästi jatkuvasti pahenevan päänsäryn tai erittäin voimakkaasti lisääntyviä mustelmia iholla tai limakalvoilla.

Viranomaiset seuraavat rokotteiden turvallisuutta aina sen jälkeen, kun rokote on otettu käyttöön.

  • BioNTech-Pfizerin rokotteella ei rokoteta alle 16-vuotiaita, koska tätä nuorempien rokotuksista ei ole vielä riittävästi tutkimustietoa. Modernan ja AstraZenecan rokotetta ei anneta alle 18-vuotiaille samasta syystä.
  • Henkilöä, jolla on kuumetta tai kuumeinen infektio. Tällöin rokotus siirretään. Varauksen yhteydessä lähetetään vahvistus sähköpostitse tai tekstiviestillä. Vahvistusviesti sisältää myös ohjeet ajanvarauksen muuttamiseen.
  • Jos henkilö on saanut anafylaktisen reaktion ensimmäisestä rokotteesta tai jostain sen ainesosasta.
  • Varovaisuusperiaatteen mukaan rokotetta ei anneta raskaana olevalle kuin poikkeustapauksissa, koska kokemusta raskaana olevien rokottamisesta on tällä hetkellä vähän. Raskaana olevan rokotusta voidaan harkita, jos äidillä itsellään on suuri riski sairastua vakavaan koronatautiin. Imetys ei estä rokottamista.
  • BioNTech-Pfizerin ja Modernan rokotteet eivät sovi henkilöille, joilla on polyetyleeniglykoli-allergia (PEG)
  • AstraZenecan rokote ei sovi henkilölle, jolla on polysorbaatti 80-allergia.
  • Jos sinulla on aikaisemmin todettu aivolaskimotukos (sinustromboosi) tai hepariinihoidon aiheuttama tai siihen liittyvä verihiutaleiden vähyys (HIT), AstraZenecan rokote ei sovellu sinulle. Saat muun rokotteen. Tee ajanvaraus puhelimitse ja mainitse aikaisemmasta sairaudestasi /reaktiosta sekä ajanvaruksessa että rokotuspisteessä. Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoveritulppa tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este rokottamiselle.  

Jos olet menossa leikkaukseen, rokotus pyritään antamaan vähintään kaksi viikkoa ennen leikkausta tai viikko sen jälkeen. Hoitava yksikkösi voi antaa näistä aikarajoista poikkeavat ohjeet.

Jos mahdollista, on suositeltavaa ottaa muut rokotteet eri aikaan, jotta on helpompi yhdistää mahdolliset rokotteen jälkeen ilmenevät oireet oikeaan rokotteeseen. Rokotteiden välillä tulisi olla vähintään 7 vuorokautta.

Rokotteesta ei ole haittaa, vaikka rokotetta annettaessa henkilöllä olisi itämisvaiheessa oleva koronavirusinfektio. Aiemmin sairastettu koronavirustauti ei estä rokotuksen antamista. Sairastettu tauti suojaa valtaosaa ainakin 6 kuukauden ajan, joten koronavirusrokote kannattaa antaa vasta noin 6 kuukauden kuluttua koronavirusinfektiosta.  

Immuunipuutteisten ja iäkkäiden kohdalla sairastetun taudin suoja voi olla heikompi, ja heidän kohdallaan harkitaan tapauskohtaisesti, onko rokote syytä antaa jo aikaisemmin.  

Myös pitkittyneen koronavirustaudin oireista kärsivän henkilön voi rokottaa, mutta rokotusta kannattaa siirtää, jos henkilö on hyvin heikkokuntoinen, tutkimukset ovat kesken tai oireet ovat juuri pahentuneet.

Rokotettavan ei ole mahdollista valita, mitä koronarokotetta rokotuksessa käytetään. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä on antanut suosituksensa rokotteiden kohdentamisesta eri ryhmille. Rokotettava tai hänen lääkärinsä ei voi valita tiettyä rokotevalmistetta, vaan rokotevalmiste määräytyy rokotusasiantuntijaryhmän linjausten perusteella.

Hyödyllisiä linkkejä