Tietoa koronarokotuksista

Uudellamaalla on käytössä BioNTech-Pfizerin rokote kauppanimeltään Comirnaty, Modernan rokote kauppanimeltään Spikevax  sekä AstraZenecan rokote kauppanimeltään Vaxzevria.

BioNTech-Pfizerin ja Modernan rokotteet ovat uudentyyppisiä mRNA-rokotteita. Lisätietoa mRNA-rokotteista löytyy THL:n sivulta.

AstraZenecan rokote on adenovirusvektorirokote. Lisätietoa adenovirusvektorirokotteista löytyy THL:n sivuilta.

  • BioNTech-Pfizerin rokotetta käytetään yli 12-vuotiailla.
  • THL:n 28.7.2021 päivitetyn ohjeen mukaan Modernan kohdeikäryhmää on laajennettu. Rokotetta voidaan tarjota 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille.
  • AstraZenecan rokotetta käytetään varovaisuusperiaatteen mukaan tällä hetkellä tänä vuonna 65 vuotta täyttävien ja sitä vanhempien rokotuksiin. Varmista oman kuntasi koronarokotuksista kertovalta verkkosivulta, miten tänä vuonna 65-vuotiaiden ja sitä vanhempien koronarokotteen valinta tapahtuu.

Huom! Jos sinulla on aikaisemmin todettu aivolaskimotukos (sinustromboosi), hepariinihoidon aiheuttama tai siihen liittyvä verihiutaleiden vähyys (HIT), tromboottinen trombosytopeeninen syndrooma (TTS) tai aiemmin sairastettu hiussuonivuoto-oireyhtymä AstraZenecan rokote ei sovellu sinulle. Saat muun rokotteen. Tee ajanvaraus puhelimitse ja mainitse aikaisemmasta sairaudestasi /reaktiosta sekä ajanvaruksessa että rokotuspisteessä.

Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoveritulppa tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este rokottamiselle.

Saat tarkempaa tietoa käytettävissä olevista rokotteista omasta kunnastasi.

Odotettavissa on, että rokotevalikoima laajenee jatkossa.

Koronavirusrokotteiden perusrokotussarjaan kuuluu kaksi rokotusta, joista jälkimmäinen annetaan mieluiten 12 viikon kuluttua ensimmäisestä. Tehoste on tarvittaessa mahdollista antaa 6-12 viikkoa ensimmäisestä rokotteesta. Jos tehosterokotteen antaminen viivästyy jostain syystä, tulee toinen annos antaa mahdollisimman pian.

Koronavirusrokote tarjoaa suojaa koronavirustautia ja erityisesti sen vakavia muotoja vastaan.

Ensimmäinen rokoteannos AstraZenecan tai Pfizerin ja Modernan rokotteilla ei anna vielä riittävän kattavaa suojaa koronavirusinfektiota vastaan. Ensimmäinen rokoteannos ei estä sairastumista eikä taudin tarttumista henkilöstä toiseen.

Ensimmäisen ja toisen rokotuksen jälkeen on edelleen tärkeää pitää turvaväliä, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta, käyttää kasvomaskia, hakeutua oireiden ilmaantuessa testiin sekä noudattaa myös muita ohjeita koronaviruksen torjumiseksi. Katso ohjeita THL:n sivuilta.

Vielä ei myöskään ole tiedossa koronarokotteiden tarjoaman immuniteetin kesto ja mahdollisten tehosterokotusten tarpeellisuus.

Kaikilla rokotteilla voi olla haittavaikutuksia. Valtaosa rokotteiden haittareaktioista tulee ilmi kuuden viikon kuluessa rokottamisesta.

Tavanomaisimmin rokotuksen jälkeen ilmenee paikallisia oireita pistoskohdassa, kuten kipua, punoitusta, kuumotusta ja turvotusta. Hyvin tavallisia ovat myös ohimenevät yleisoireet, kuten väsymys, päänsärky, lihas- ja nivelkipu, vilunväristykset, pahoinvointi ja kuumereaktiot.

Paikallis- ja yleisoireet alkavat yleensä parin vuorokauden sisällä rokottamisesta. Ne menevät ohi muutamissa tunneissa tai vuorokausissa. Niitä voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeellä. Paikallis- ja yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.

Muut haittavaikutukset, kuten vakavat allergiset reaktiot, ovat olleet hyvin harvinaisia.

Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja Saksassa on ilmoitettu alle 65-vuotiailla AstraZenecan rokotuksen jälkeen jonkin verran tavallista enemmän hyvin harvinaisia aivolaskimotukoksia ja niin kutsuttuja yleistyneitä suonensisäisiä hyytymisiä. Niiden mahdollista syy-yhteyttä AstraZenecan koronarokotteeseen selvitetään parhaillaan, ja sillä välin alle 65-vuotiaiden rokotukset toteutetaan muilla rokotteilla.

AstraZenecan koronarokotteen saaneita kehotetaan tarkkailemaan poikkeavan voimakkaita oireita, jotka voivat alkaa vasta yli kolmen vuorokauden kuluttua rokottamisesta (yleensä 5-14 vuorokauden kuluttua). Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos saa voimakkaan, selvästi jatkuvasti pahenevan päänsäryn tai erittäin voimakkaasti lisääntyviä mustelmia iholla tai limakalvoilla.

Kahden eri koronarokotteen peräkkäinen käyttö voi aiheuttaa rokotettavalle jonkin verran enemmän muutamassa päivässä ohi meneviä haittoja, kuten kuumetta, lihassärkyä ja väsymystä.

Viranomaiset seuraavat rokotteiden turvallisuutta aina sen jälkeen, kun rokote on otettu käyttöön.

  • BioNTech-Pfizerin ja Modernan rokotteilla ei rokoteta alle 12-vuotiaita, koska tätä nuorempien rokotuksista ei ole vielä riittävästi tutkimustietoa. AstraZenecan rokotetta ei anneta alle 18-vuotiaille samasta syystä.
  • Henkilöä, jolla on kuumetta tai kuumeinen infektio. Tällöin rokotus siirretään. Varauksen yhteydessä lähetetään vahvistus sähköpostitse tai tekstiviestillä. Vahvistusviesti sisältää myös ohjeet ajanvarauksen muuttamiseen.
  • Jos henkilö on saanut anafylaktisen reaktion ensimmäisestä rokotteesta tai jostain sen ainesosasta.
  • BioNTech-Pfizerin ja Modernan rokotteet eivät sovi henkilöille, joilla on polyetyleeniglykoli-allergia (PEG)
  • AstraZenecan rokote ei sovi henkilölle, jolla on polysorbaatti 80-allergia.
  • Jos sinulla on aikaisemmin todettu aivolaskimotukos (sinustromboosi), hepariinihoidon aiheuttama tai siihen liittyvä verihiutaleiden vähyys (HIT), tromboottinen trombosytopeeninen syndrooma (TTS) tai hiussuonivuoto-oireyhtymä, AstraZenecan rokote ei sovellu sinulle. Saat muun rokotteen. Tee ajanvaraus puhelimitse ja mainitse aikaisemmasta sairaudestasi /reaktiosta sekä ajanvaruksessa että rokotuspisteessä. Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoveritulppa tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este rokottamiselle.  

Raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen. Ennen raskautta aloitetun koronarokotussarjan toisen annoksen voi myös ottaa raskauden aikana. Raskauden yrittämistä tai hedelmällisyyshoitoja ei myöskään tarvitse siirtää koronarokotuksen vuoksi. Imetys ei estä rokottamista. Lue lisää THL:n sivuilta.

Jos olet menossa leikkaukseen, rokotus pyritään antamaan vähintään kaksi viikkoa ennen leikkausta tai viikko sen jälkeen. Hoitava yksikkösi voi antaa näistä aikarajoista poikkeavat ohjeet.

Rokotteesta ei ole haittaa, vaikka rokotetta annettaessa henkilöllä olisi itämisvaiheessa oleva koronavirusinfektio. Aiemmin sairastettu koronavirustauti ei estä rokotuksen antamista. Sairastettu tauti suojaa valtaosaa ainakin 6 kuukauden ajan, joten koronavirusrokote kannattaa antaa vasta noin 6 kuukauden kuluttua koronavirusinfektiosta.  

Immuunipuutteisten ja iäkkäiden kohdalla sairastetun taudin suoja voi olla heikompi, ja heidän kohdallaan harkitaan tapauskohtaisesti, onko rokote syytä antaa jo aikaisemmin.  

Myös pitkittyneen koronavirustaudin oireista kärsivän henkilön voi rokottaa, mutta rokotusta kannattaa siirtää, jos henkilö on hyvin heikkokuntoinen, tutkimukset ovat kesken tai oireet ovat juuri pahentuneet.

Tänä vuonna 65 vuotta täyttävä ja sitä vanhempi voi valita, aloitetaanko hänen rokotussarjansa AstraZenecan rokotteella vai kunnassa käytössä olevalla mRNA-rokotteella (BioNTech-Pfizer tai Moderna).

Toinen rokoteannos annetaan 65 vuotta täyttäneelle samalla rokotteella kuin ensimmäisellä kerralla. Tästä poiketaan, jos rokotteelle on ilmennyt jokin vasta-aihe, esimerkiksi ensimmäisestä annoksesta on tullut vakava allerginen reaktio.

THL:n 18.5. julkaiseman ohjeen mukaisesti, mikäli 65 vuotta täyttänyt on saanut ensimmäisen annoksen AstraZenecan rokotetta, mutta hän kieltäytyy toisesta AstraZenecan annoksesta, hän voi saada mRNA-rokotteen. Näissä tapauksissa on kuitenkin hyvä huomioida, että mRNA-rokotetta saattaa joutua odottamaan pidempään kuin 12 viikkoa, joka on annosvälisuositus. Katso tarkemmin eri rokotteiden yhdistämisen sivuvaikutuksista tältä sivulta kohdasta ”Mitä oireita koronarokotus voi aiheuttaa”.

Jos kieltäydyt toisesta annoksesta AstraZenecan rokotetta, peruuta sinulle varattu rokotusaika. Koronarokotusaika.fi-palvelussa 8.4. alkaen tehdyn toisen rokoteannoksen varauksen voit perua vahvistusviestissä olevan linkin kautta varausavaimella ja pin-koodilla. Jos rokotusajankohtaan on alle 5 tuntia, varaus on tehty ennen 8.4. tai sinulla ei ole vahvistusviestiä, peru aika kuntasi koronarokotusten puhelinpalvelussa. Varaa uusi aika kuntasi puhelinpalvelussa ja kerro, että haluat mRNA-rokotteen. Huomioithan, rokotuspisteellä rokotetta ei ole enää mahdollista valita.

Varmista oman kuntasi koronarokotuksista kertovalta verkkosivulta, miten rokotteen valinta tapahtuu. Löydät linkit kuntien koronavirusrokotussivuille täältä.

Alle 65-vuotiaille uusi rokotussarja aloitetaan aina mRNA-rokotteella (BioNTech-Pfizer tai Moderna). Jos henkilö on saanut ensimmäisen annoksen AstraZenecan rokotteella, varovaisuusperiaatteen mukaan toinen rokoteannos annetaan mRNA-rokotteella.

Jos alle 65-vuotiaalla on kiistaton lääketieteellinen vasta-aihe mRNA-rokotteille, esim. vakava allergia mRNA-rokotteiden aineosalle, tai jos mRNA rokote on aiheuttanut vakavan haittavaikutuksen ensimmäisen annoksen jälkeen, hän voi saada AstraZenecan rokotteen.

Varmista oman kuntasi koronarokotuksista kertovalta verkkosivulta, miten rokotteen valinta tapahtuu. Löydät linkit kuntien koronavirusrokotussivuille täältä.

Hyödyllisiä linkkejä