Tietoa koronarokotuksista

Uudellamaalla on käytössä BioNTech-Pfizerin rokote kauppanimeltään Comirnaty, Modernan rokote kauppanimeltään Covid-19 Vaccine Moderna sekä AstraZenecan rokote kauppanimeltään COVID-19 Vaccine AstraZeneca.

BioNTech-Pfizerin ja Modernan rokotteita käytetään ikääntyneiden rokotuksissa. Ne ovat uudentyyppisiä mRNA-rokotteita. Lisätietoa mRNA-rokotteista löytyy THL:n sivulta.

AstraZenecan rokotetta käytetään alle 70-vuotiaiden rokotuksissa. Se on adenovirusvektorirokote. Lisätietoa adenovirusvektorirokotteista löytyy THL:n sivuilta.

Odotettavissa on, että rokotevalikoima laajenee jatkossa.

Koronavirusrokotteiden perusrokotussarjaan kuuluu kaksi rokotusta, joista jälkimmäinen annetaan 12 viikon kuluttua ensimmäisestä. 12 viikon rokotusväliin siirrytään kaikissa rokotuspisteissä, mutta kaikkia valmiiksi annettuja tehosteaikoja ei välttämättä siirretä. Kunnat tiedottavat, jos jo annettua rokotusaikaa on tarpeen siirtää.

Jos tehosterokotteen antaminen viivästyy jostain syystä, tulee toinen annos antaa mahdollisimman pian.

Koronavirusrokote tarjoaa suojaa koronavirustautia ja erityisesti sen vakavia muotoja vastaan.

BioNTech-Pfizerin ja Modernan rokotteiden osalta ei vielä ei tiedetä varmasti, estävätkö rokotteet viruksen tarttumista henkilöstä toiseen. Alustavien tutkimusten mukaan AstraZeneran rokote vähentää tartuntoja.

Rokotuksen jälkeen on edelleen tärkeää pitää turvaväliä, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta, käyttää kasvomaskia, hakeutua oireiden ilmaantuessa testiin sekä noudattaa myös muita ohjeita koronaviruksen torjumiseksi. Katso ohjeita THL:n sivuilta.

Vielä ei myöskään ole tiedossa koronarokotteiden tarjoaman immuniteetin kesto ja mahdollisten tehosterokotusten tarpeellisuus.

Kaikilla rokotteilla voi olla haittavaikutuksia. Valtaosa rokotteiden haittareaktioista tulee ilmi kuuden viikon kuluessa rokottamisesta.

Tavanomaisimmin rokotuksen jälkeen ilmenee paikallisia oireita pistoskohdassa, kuten kipua, punoitusta, kuumotusta ja turvotusta. Hyvin tavallisia ovat myös ohimenevät yleisoireet, kuten väsymys, päänsärky, lihas- ja nivelkipu, vilunväristykset, pahoinvointi ja kuumereaktiot.

Paikallis- ja yleisoireet alkavat yleensä parin vuorokauden sisällä rokottamisesta. Ne menevät ohi muutamissa tunneissa tai vuorokausissa. Niitä voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeellä. Paikallis- ja yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.

Muut haittavaikutukset, kuten vakavat allergiset reaktiot, ovat olleet hyvin harvinaisia.

Viranomaiset seuraavat rokotteiden turvallisuutta aina sen jälkeen, kun rokote on otettu käyttöön.

  • BioNTech-Pfizerin rokotteella ei rokoteta alle 16-vuotiaita, koska tätä nuorempien rokotuksista ei ole vielä riittävästi tutkimustietoa. Modernan ja AstraZenecan rokotetta ei anneta alle 18-vuotiaille samasta syystä.
  • Henkilöä, jolla on kuumetta tai kuumeinen infektio. Tällöin rokotus siirretään. Varauksen yhteydessä lähetetään vahvistus sähköpostitse tai tekstiviestillä. Vahvistusviesti sisältää myös ohjeet ajanvarauksen muuttamiseen.
  • Jos henkilö on saanut anafylaktisen reaktion ensimmäisestä rokotteesta tai jostain sen ainesosasta.
  • Varovaisuusperiaatteen mukaan rokotetta ei anneta raskaana olevalle kuin poikkeustapauksissa, koska kokemusta raskaana olevien rokottamisesta on tällä hetkellä vähän. Raskaana olevan rokotusta voidaan harkita, jos äidillä itsellään on suuri riski sairastua vakavaan koronatautiin. Imetys ei estä rokottamista.
  • BioNTech-Pfizerin ja Modernan rokotteet eivät sovi henkilöille, joilla on polyetyleeniglykoli-allergia (PEG)
  • AstraZenecan rokote ei sovi henkilölle, jolla on polysorbaatti 80-allergia.

Jos olet menossa leikkaukseen, rokotus pyritään antamaan vähintään kaksi viikkoa ennen leikkausta tai viikko sen jälkeen. Hoitava yksikkösi voi antaa näistä aikarajoista poikkeavat ohjeet.

Jos mahdollista, on suositeltavaa ottaa muut rokotteet eri aikaan, jotta on helpompi yhdistää mahdolliset rokotteen jälkeen ilmenevät oireet oikeaan rokotteeseen. Rokotteiden välillä tulisi olla vähintään 7 vuorokautta.

Rokotteesta ei ole haittaa, vaikka rokotetta annettaessa henkilöllä olisi itämisvaiheessa oleva koronavirusinfektio. Koronavirusinfektion sairastanut kannattaa rokottaa aikaisintaan vasta 3 kuukauden kuluttua oireiden alusta tai oireettoman koronavirusinfektion jälkeen vasta 3 kuukauden kuluttua tartunnan toteamisesta.

Myös pitkittyneen koronavirustaudin oireista kärsivän henkilön voi rokottaa. Rokotusta kannattaa siirtää, jos henkilö on hyvin heikkokuntoinen, tutkimukset ovat kesken tai oireet ovat juuri pahentuneet.

Rokotettavan ei ole mahdollista valita, mitä koronarokotetta rokotuksessa käytetään. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä on antanut suosituksensa rokotteiden kohdentamisesta eri ryhmille. Rokotettava tai hänen lääkärinsä ei voi valita tiettyä rokotevalmistetta, vaan rokotevalmiste määräytyy rokotusasiantuntijaryhmän linjausten perusteella.

Hyödyllisiä linkkejä